Grill de palla o grill italià

Oecanthus pellucens

El grill de palla o grill italià (Oecanthus pellucens) és un ortòpter singular que pertany a la subfamília Oecanthinae, les espècies de la qual es caracteritzen per tenir el cap prògnat, és a dir, l’eix principal del cap és horitzontal o lleugerament inclinat cap avall, a diferència de la resta de gríl·lids (subfamília Gryllinae) en què el cap és ortògnat, amb l’eix principal vertical. Un altre tret distintiu de la subfamília Oecanthinae és l’absència d’ocel·les.

En comparació amb la resta de grills, els individus d’O. pellucens són esvelts i amb un dimorfisme sexual més evident. El color del cos és marró clar, més pàl·lid en els mascles, però de vegades és verd. El pronot és més llarg que ample, amb els lòbuls lateral petits. Les tíbies anteriors són aplanades, amb un timpà ovalat i clar, com bé s’observa a la foto 1ª. Les ales davanteres són molt transparents i amb la nerviació molt marcada, de tal manera que quan estan desplegades semblen de vidre. En repòs, però, es disposen al llarg de cos depassant l’abdomen, quedant un xic separades a la part posterior en els mascles, mentre que en les femelles (a les imatges) es tanquen i s’enganxen al cos. Els dos cercs que acompanyen l’oviscapte són paral·lels i de la mateixa mida que aquest.

El grill de palla és una espècie amant de la calor que es pot trobar en brolles, garrigues, camps en guaret i altres indrets. La distribució geogràfica del grill de palla inclou part de les illes macaronèsiques, l’Àfrica septentrional, l’Europa meridional i la Sibèria occidental.

[fotos Xavier Adot]