Herba de la taca

Medicago arabica

L’herba de la taca (Medicago arabica [= M.maculata]), de la família papilionàcies, es destria entre les nombroses espècies de trèvols (gèn. Trifolium) i melgons (gèn. Medicago) -que tots tenen fulles trifoliolades- per la taca negra que els folíols llueixen al seu centre.

L’herba de la taca té un cicle anual o bianual, el port ajagut per les seves tiges llargues i primes, una alçada d’un o dos pams i un color verd intens. Les fulles són trifoliolades amb el pecíol d’una longitud d’un mínim de 3 vegades l’amplada dels folíols. Aquestes fulles tenen un parell d’estípules verdes i dentades que embolcallen el pecíol a la inserció a la tija. Els folíols són obovats d’entre 1 i 3 cm d’amplada, molt lleugerament escotats i amb el marge crenat de manera irregular a la meitat apical. Els nervis secundaris dels folíols es disposen paral·lels als costats. Al centre del folíol o bé una mica desplaçada cap a l’àpex hi ha una taca negra més o menys intensa, normalment molt aparent, de forma irregular i variable entre folíols. Les tiges, els pecíols i els peduncles florals tenen pèls llargs i blancs, abundosos i densos quan aquestes tiges són tendres i que amb el temps es van perdent.
A l’axil·la d’algunes fulles surten també peduncles florals, notablement menors que els pecíols, que porten un raïm d’unes poques flors petites de pètals grocs. L’herba de la taca floreix a la primavera. Més destacats que les flors són els seus llegums enrotllats en una espiral de 3-4 voltes superposades, plens d’agullons entrecreuats.

L’herba de la taca es troba als prats humits de la vora de camins, a mitja ombra.

De tant en tant apareixen exemplars d’herba de la taca amb algunes fulles de 4 i fins i tot de 5 folíols. Sabríeu trobar el trèvol de 4 fulles -més pròpiament l’herba de la taca amb fulles de 4 folíols- a les imatges de la galeria?

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª i 4ª)]