Herba prima

Asperula cynanchica ssp.brachysiphon

L’herba prima (Asperula cynanchica ssp.brachysiphon), de la família rubiàcies, és una planta perenne especialment gràcil d’entre 1 i 2 pams d’alçada. Té només la base lleugerament llenyosa i la resta és herbàcia, amb tiges verdes molt primes, de només 1 mm, i encara poc abundoses, poc ramificades dicotòmicament i poc fulloses. Les fulles neixen en verticils de 4 o per parelles, ja que 2 d’elles, en realitat estípules, poden faltar. Aquestes fulles són linears, les més llargues, de 35×3 mm, són a la part alta, mentre que les de baix solen ser més curtes i cauen aviat deixant la tija quasi nua.

L’herba prima floreix tard, a l’estiu. Fa grups de flors en cimes que, en conjunt, conformen una panícula. Les flors no tenen calze, però sí una delicada corol·la rosada o blanca, d’uns 3 mm, en forma de tub obert en 4 lòbuls aguts. A l’interior hi ha 4 estams soldats a la corol·la i un ovari que es transformarà en un fruit en forma de dues boles unides.

L’herba prima és una planta dels llocs secs i rocosos. Està ben distribuïda per Catalunya i també per la comarca de Bages, on es troba a les brolles de romaní, als prats secs i als roquissars. És freqüent als dos parcs naturals del Bages, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La medicina popular atribueix a les infusions d’herba prima la propietat de desfer i eliminar els càlculs renals.

[fotos Jordi Badia]