Herbafam

Plantago albicans

L’herbafam, pa eixut o clavellina, coneguda també al Pla de Bages amb el nom de morifam (Plantago albicans), família plantaginàcies, és una herba perenne de rabassa llenyosa que manté sempre fulles vives i fa de 10 a 40 cm d’alçada (hi ha qui la considera un camèfit [mata petita]). És més o menys cespitosa, es ramifica des de la base i té totes les fulles concentrades en unes poques rosetes basals. Aquestes fulles són linear-lanceolades i fan (2)5-15(20) cm de llarg per (0,2)0,5-0,8 cm d’ample, sovint són més o menys ondulades i estan recobertes de pèls blancs que poden estar disposats de manera més o menys densa. Quan estan disposats densament formen un conjunt d’aspecte lanuginós. La llargada i l’aspecte de les fulles varien molt en funció de la disponibilitat d’aigua. De fet, es pot dir que aquesta planta presenta dues aparences bastant diferents: quan disposa de prou aigua és verda i té les fulles grosses, però en condicions de sequedat té les fulles petites i ondulades, i un aspecte grisenc relacionat amb la major densitat dels pèls.

A l’època de floració, que va de l’abril al juliol, del centre de les rosetes surten un o uns pocs peduncles tomentosos, de fins a uns 20 cm d’alçada, que finalitzen en una sola espiga allargada formada per flors amb 4 sèpals no soldats i membranosos, i 4 estams molt llargs en relació amb el diàmetre de la flor, que mesura 6-8 mm. Les anteres blanquinoses d’aquests estams, portades per un filament prim, ballen al ritme del vent, l’agent pol·linitzador de les flors. El seu fruit és una càpsula d’uns 4 mm plena de petites llavors de 2-3 mm.

L’herbafam creix sobre sòls argilosos compactats i pobres d’indrets assolellats (talussos, antics conreus…). És possible que el seu nom vingui del fet que la terra on creix és poc productiva. Té una distribució mediterrània i sahariana, i és freqüent al Bages.

L’herbafam pateix sovint l’atac de l’àcar Eriophyes barroisi que li ocasiona un cecidi de forma vagament globosa, una hipertròfia coberta de pèls blancs, al capdamunt de la única espiga.

Les imatges 1ª i 2ª mostren l’hàbitat de l’herbafam i el seu aspecte hivernal. A laimatge 3ª, l’herbafam florit a l’estiu, amb el detall de l’espiga floral.

[fotos Florenci Vallès]