Hydnellum peckii

Hydnellum peckii

Hydnellum peckii és un bolet sorprenent, una estranya criatura del bosc. De jove és una massa vellutada de color gris clar amb matisos blaus i roses que exsuda gotes de líquid vermell o granat, com si li sortís sang. Al créixer interromp la secreció de líquid, pren forma irregular de dent o de mènsula amb peu curt, pla i excèntric, perd per sobre el vellut mentre passa a to crema progressivament més fosc i descobreix a sota un himeni d’agulles llargues. A les imatges, la seqüència de desenvolupament d’Hydnellum peckii. Quan és gran, Hydnellum peckii perd l’encant.

Hydnellum peckii és micorrícic. Té una distribució àmplia a l’hemisferi nord; és particularment conegut del l’àrea nord-oest d’Amèrica, però a la comarca de Bages és escàs. L’hem trobat a l’àrea de la Fontfreda (Mura), al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en bosc d’alzines i roures.

El líquid vermell que secreten els exemplars joves d’Hydnellum peckii, com fent cas a la teoria del signe que podria veure-hi una hemorràgia, pel seu contingut d’atromentina té precisament la propietat d’anticoagulant de la sang.

[fotos Jordi Badia]