Infecció dels pins pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea)

Sphaeropsis sapinea

El fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea) és un ascomicet atribuït a la família Botryosphaeriaceae que infecta greument als pins. No se li coneix reproducció sexual, per això es va mantenir durant anys al grup sense categoria taxonòmica dels deuteromicets amb el nom de Dipoidia pinea; però tècniques moleculars modernes fan pensar que Diploidia pinea és un anamorf -la fase amb reproducció asexual del cicle vital d’un fong- del gènere Sphaeropsis. Diploidia pinea és el seu nom més habitual a la bibliografia, però segurament ha deixat de ser el més correcte.

Els símptomes visibles dels pins afectats per Sphaeropsis sapinea són el decaïment i l’assecament generalitzat de les fulles començant per les més noves i la seva posterior caiguda prematura, el decaïment dels brots, la presència als branquillons i a les esquames de les pinyes de pústules negres de 0,5 mm que corresponen als picnidis -cossos fructífers del fong productors d’espores per mitosi, de manera asexual- i, si es talla el tronc, pel color blavís que pren la fusta. Es distingeix d’altres infeccions i malalties perquè els pins afectats per Sphaeropsis sapinea no produeixen resina en excés, no tenen forçosament laberints de galeries excavades sota l’escorça, ni s’observen al bosc poblacions inusualment altes de coleòpters de les famílies dels escolítids o dels cerambícids que podrien haver causat aquestes suposades galeries i facilitat l’entrada d’altres infeccions per fongs o per nematodes.

La infecció causada Sphaeropsis sapinea es coneix a vegades com un xancre dels pins, tot i que cal diferenciar-la del xancre resinós dels pins causat pel fong Fusarium circinatum, també un anamorf de reproducció asexual. Sphaeropsis sapinea fàcilment causa la mort dels plançons i d’exemplars de pi amb poques reserves ja abans de la infecció, però no sol acabar amb la vida de pins adults prèviament sans. A més d’arbres del gènere Pinus, el seu hoste més habitual, Sphaeropsis sapinea pot infectar altres coníferes dels gèneres Abies, Picea i Pseudotsuga. Sphaeropsis sapinea aprofita per entrar les ferides de l’arbre produïdes per ventades, nevades, podes o pedregades.

Les imatges mostren l’afectació severa de Sphaeropsis sapinea als pins blancs i a algun pi pinyer de la zona de La Sala de sant Ponç (Sallent), situada entre els polígons industrials del Pla de Santa Anna i del Pla de La Sala, quan bona part de les fulles seques per la infecció fúngica ja han caigut. El dia 29.07.2022, una franja del nord del Pla de Bages compresa entre Santpedor a l’oest i Les Brucardes a l’est i que atrapa de ple La Sala de sant Ponç va rebre una pedregada descomunal, amb pedres cantelludes algunes de les quals superaven els 5 cm. La pedregada del 29.07.2022 va causar nombroses ferides als pins. Les desgràcies no venen mai soles: la trinxadissa als brots causada per les pedres llançades del cel ha permès l’entrada i la infecció sistèmica dels pins per Sphaeropsis sapinea.

La mateixa escena d’una majoria de pins amb les fulles de color marró i decaigudes es repeteix al municipi de Sant Salvador de Guardiola, amb l’agreujant que abasta una zona més extensa que inclou part de la urbanització del Calvet, Salelles i el pla de Sanç.

[fotos Jordi Badia]