Tala de pins afectats pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea)

Els pins de l’entorn de les masies del Coll de sant Ponç i La Sala de sant Ponç, i del tram d’aproximadament 1 km de La Séquia de Manresa que transcorre entre ambdues, al municipi de Sallent, van patir una infecció severa pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea) la tardor del 2022. La infecció va causar-los primer l’assecament i el decaïment de les fulles, després la seva progressiva caiguda. Davant de l’evidència de la mort generalitzada dels pins, aquests han estat talats durant la primavera del 2023 per aprofitar la fusta que es pugui i per evitar que la malura s’estengui més enllà. Les imatges mostren un rodal que havia estat de bosc ara completament talat, i troncs i branques apilats. La tala no ha estat total a tot arreu, a d’altres parcel·les ha estat selectiva. El paisatge que envolta la Séquia de Manresa en aquest tram -un dels més populars i més freqüentat per passejants- és ara més obert.

Les múltiples ferides als arbres ocasionades per la pedregada descomunal que va caure aquí el 29.07.2022 semblen haver desencadenat l’oportunitat per la infecció fúngica generalitzada.

La mateixa escena i pels mateixos motius es repeteix a la part nord del municipi de Sant Salvador de Guardiola, incloent la urbanització del Calvet.

[fotos Jordi Badia]