Iva artètica

Ajuga chamaepitys

L’iva artètica (Ajuga chamaepitys) –iva per ser parenta d’Ajuga iva i artètica perquè s’havia indicat contra el reuma, la gota i l’artritis- o herba felera –pel seu gust amarg, com de fel- és una labiada de port petit i cicle anual, típica dels prats eixuts.
El limbe de les seves fulles sèssils es divideix en tres segments llargs de 2-3 cm i estrets de 2-3 mm, en trident. Aquestes fulles es disposen en parelles oposades com és característic de les labiades, però a la iva artètica ho fan de manera més densa, a trams curts de la tija. Les tiges, les fulles i els calzes florals tenen pèls blancs llargs. Les flors surten, una o dues, a l’axil·la de les fulles. La distància curta entre nusos de fulles i el peduncle molt curt de les flors fan que aquestes quedin una mica amagades entre les fulles. Les flors consten d’un calze pilós quasi simètric amb 5 dents o sèpals i d’una corol·la tubular oberta en un gran llavi inferior format per tres lòbuls, dos laterals menors i el central molt més gran i escotat, però sense llavi superior. La corol·la és groga amb algunes taques porpra al centre del llavi inferior. Al fructificar formarà 4 petites llavors de forma oval amb la superfície treballada en crestes que delimiten cel·les poligonals enfonsades.

L’iva artètica es troba florida a la primavera.

A Castella, la planta es coneix com pinillo, per la semblança a un plançó de pi que li donen les fulles de segments quasi lineals disposades a nivells regulars i el seu verd intens.

Com tantes altres plantes de la família labiades, l’iva artètica fa la seva olor particular.
L’ús medicinal tradicional de l’iva artètica, segurament poc fonamentat, s’ha perdut a Catalunya.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª)]