Julivert bord

Torilis arvensis ssp.neglecta

Torilis arvensis és una herba anual de la família umbel·líferes molt abundosa a l’estiu a les vores de camins i indrets lluminosos amb bon terra de la comarca de Bages. És involuntàriament coneguda perquè els seus petits fruits eriçats de pues ganxudes s’enganxen a la roba i als pèls dels mamífers, així s’asseguren la dispersió per zoocòria. A l’estiu, els gossos peluts i els xais sense esquilar en van plens. Però malgrat ser una planta comuna als llocs habitats i interferir en la vida diària, Torilis arvensis no té cap nom popular en català ben estès. N’hauríem de dir julivert bord, per la semblança morfològica de les seves fulles dividides amb les del julivert, però sense que tinguin cap aroma especial.
Torilis arvensis assoleix el metre d’alçada en un port gràcil. Tota la planta és una mica pilosa. Fa umbel·les compostes d’entre 4 i 10 radis, normalment sense invòlucre de bràctees a la base. Els pètals són blancs –o rosats a T.arvensis ssp. purpurea-, bilobats i de mides desiguals, més grans els de l’exterior que els de l’interior de la umbel·la. Els fruits, d’uns 3 mm de longitud i de forma oval o allargada, estan coberts d’agullons corbats cap amunt. Quan aquests fruits són madurs, al més mínim contacte es desprenen i s’enganxen a la roba o al pèl de qui passa pel seu costat. En certa mesura, Torilis arvensis és el precursor del velcro.

Torilis arvensis és una espècie polimorfa, de la qual a Catalunya se’n coneixen 3 subespècies -que alguns autors consideren a nivell taxonòmic d’espècie-, totes 3 presents a la comarca de Bages.
T.arvensis ssp.purpurea té port menor, les umbel·les amb menys radis i els pètals amb un matís rosa. Es separa clarament de les dues subespècies següents, més semblants entre elles.
T.arvensis ssp.arvensis té els pètals ben blancs, poc asimètrics i l’estil més curt que els agullons del fruit.
T.arvensis ssp.neglecta té igualment els pètals ben blancs però els exteriors són sensiblement més grans i l’estil sobrepassa els agullons del fruit. Probablement ssp.neglecta sigui la subespècie de Torilis arvensis més abundosa al Pla de Bages. Les imatges mostren T.arvensis ssp.neglecta.

[fotos Jordi Badia]