Lasiocampa quercus

Lasiocampa quercus

Lasiocampa quercus és una papallona nocturna relativament comuna arreu, gran i fàcil de destriar d’entre la cornucòpia d’espècies. L’adult té un cos gruixut i pilós de color marró clar a les femelles (a la foto 1ª) i més intens, de to castany, als mascles (a la foto 2ª) que es diferencien també per les seves antenes plomoses.

En repòs Lasiocampa quercus posa les ales com una teulada de dos vessants amb les ales anteriors cobrint les posteriors. Les ales són dels tons marró descrits, animades per una petita taca blanca encerclada en negre i, més avall, per una banda transversal estreta que alterna marró fosc i clar, més contrastada als mascles. Aquestes franges a les ales són característiques de les papallones de la família lasiocàmpids. Els adults són críptics entre la fullaraca del bosc, en canvi destaquen sobre qualsevol fons artificial llis quan hi arriben atrets per la llum.

Les erugues són grosses i peludes, de color negre amb franges transversals taronja, aposemàtiques avisant de llur toxicitat.

Al revés d’allò que suggereix el nom específic, les erugues de Lasiocampa quercus poden alimentar-se de múltiples plantes, entre elles de fulles de roure, d’esbarzer, de vern, de salzes o de diverses papilionàcies, sense pretendre una llista completa.

La femella adhereix els ous ordenats com en un tauler d’escacs a les fulles d’alguna de les plantes nutrícies.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Montserrat Porta (2ª)]