Lasiocampa trifolii és una papallona nocturna gran, de cos rodanxó, d’envergadura alar de 4-5 cm i totalment coberta d’una pilositat abundosa de color marró. En visió dorsal, les ales anteriors tenen un ocel blanc encerclat de marró més intens en posició postdiscal i, més a l’exterior, una línia bicolor, marró fosc pel costat de la base i marró clar per l’exterior, que travessa completament l’ala ondulant-se abans d’atènyer el marge. Sovint, no sempre, la part de l’ala situada a l’exterior de la línia és més clara que la part interior. En canvi, les ales posteriors són marró uniforme, sense aquesta línia transversal ni els dos tons de marró.
L.trifolii s’assembla molt a L.quercus, la seva espècie germana present també a la comarca de Bages. Es diferencien perquè L.quercus té color ataronjat a l’exterior de la línia transversal i perquè aquest patró es repeteix a les ales posteriors.
Els mascles de L.trifolii -com l’exemplar de les imatges- tenen unes grans antenes pectinades; en canvi les femelles tenen antenes simples.
Els adults de L.trifolii surten al mes de setembre. Són atrets per la llum.
Les erugues de L.trifolii són grosses als seus estadis finals, de color marró amb punts negres i una profusió de pèls clars eriçats que, malgrat el seu aspecte amenaçador, sembla que no són urticants pels humans. Aquesta eruga és extremadament polífaga, pot alimentar-se de plantes de famílies ben diferents entre les que s’inclouen les papilionàcies com l’adjectiu específic trifolii fa suposar, les gramínies, les salicàcies, les tamaricàcies, les fagàcies i de ben segur que d’altres.
[fotos Jordi Badia, identificació Jordi Dantart]