Linària, cotó, herba borrosa

Kickxia elatine (= Linaria elatine)

Kickxia elatine (= Linaria elatine) és una herba anual transferida recentment a la família de les Plantaginàcies provinent de la de les Escrofulariàcies, que a l’estiu s’estén al terra dels rostolls. Se li atribueixen els noms en català de llinària o linària, cotó i herba borrosa, però cap d’ells és realment popular.

Fa tiges herbàcies que s’escampen ran de terra, amb fulles alternes a banda i banda amb el pecíol curt i el limbe hastat d’uns 2 cm. Tota la planta és plena de pèls eriçats llargs i blancs, poc densos, visibles a contrallum, que li donen tacte de cotó. L’axil·la de la fulla pot tenir també un peduncle llarg i fi, igualment pilós, amb una flor o un fruit solitaris. La corol·la de la flor és de simetria bilateral, s’obre en dos llavis, el superior de color violeta i l’inferior, que segueix en un esperó corbat cap avall, groc; mentre que els 5 sèpals verds i pilosos que conformen el calze mantenen simetria radiada. En conjunt la flor mostra la morfologia característica del gènere Linaria. El fruit és una càpsula seca, esfèrica de 5 mm de diàmetre, plena de petites granes de superfície rugosa.

Kickxia elatine s’observa a finals d’estiu, abans no es llaurin els camps. Cal fixar-s’hi perquè, al ser una planta prostrada, queda amagada sota d’altres herbes de port major. A la comarca de Bages prefereix els sòls argilosos de la meitat nord que dona la formació geològica Artés, d’origen continental.

[foto Jordi Badia]