Llangot d’ales vermelles

Acrotylus insubricus

Acrotylus insubricus és un llangot o llagosta de la família Acrididae, d’uns 13-15 mm de longitud els mascles i 23-25 mm les femelles, i de colors petris.

Deu el nom de llangot d’ales vermelles al fet que les ales posteriors -que no es veuen a les imatges al quedar tapades per les ales anteriors o tegmines- estan acolorides en 3 àrees ben delimitades: la part basal d’un rosa intens o vermell, una franja arquejada negra i la part més externa incolora i transparent. Aquestes ales vermelles només es veuen quan emprèn el vol o si l’exemplar es captura i manipula. Les ales vermelles no asseguren però que es tracti d’Acrotylus insubricus, hi ha altres espècies de llangots de la família Acrididae amb ales vermelles a Catalunya i a la comarca de Bages. El cap sobresurt per damunt del pronot. Acrotylus insubricus té pilositat blanca, sobretot a la part ventral del tòrax i a les potes.

Acrotylus insubricus es distribueix per tota la península ibèrica, amb preferència per l’àrea mediterrània i les altituds baixes.

[fotos Jordi Badia]