Llapassa borda

Xanthium echinatum ssp.italicum

La llapassa borda (Xanthium echinatum ssp.italicum [= X.orientale ssp.italicum, X.strumarium ssp.italicum]) és una herba anual grossa, pròpia dels sorrals de les rieres i dels terrenys remoguts que, malgrat que no ho sembla, pertany a les compostes. La seva particularitat més evident és el fruit oblong d’uns 25×10 mm, eriçat de pues i amb un parell de becs apicals que recorden que a l’interior conté un parell de llavors i que prové d’un capítol femení molt modificat, amb només dues flors. Aquest fruit és semblant al de la seva parenta l’espina-xoca (X.spinosum) però major i amb els becs apicals més evidents.

Les fulles de la llapassa borda són poc cordades o atenuades a la base, amples i irregularment lobades i dentades de manera semblant a les fulles de la vinya. Els capítols de la llapassa borda són unisexuals, els masculins disposats a l’extrem de les tiges i els femenins a l’axil·la de les fulles.

Molt semblant a X.echinatum és X.strumarium que té les fulles més cordades a la base i els capítols fructífers ovoides de 15×8 mm, amb pues més gruixudes i separades. Ambdues espècies tenen variabilitat subespecífica fins al punt de trobar exemplars difícils de determinar i confusió entre les citacions a la bibliografia. Les poblacions de la comarca de Bages mostren actualment de manera majoritària els caràcters morfològics de Xanthium echinatum ssp.italicum.

[fotos Jordi Badia]