Lleteresa de camp

Euphorbia segetalis ssp.segetalis

La lleteresa de camp (Euphorbia segetalis ssp. segetalis) és una planta amb l’inconfusible aspecte de les lletereses (gèn. Euphorbia), a mig camí entre una herba i una mata. Fa una tija d’uns 2-3 mm d’amplada, llenyosa a la meitat inferior on sovint hi ha curtes ramificacions estèrils i verda a la superior on forma una inflorescència ampla, laxa i esvelta que ateny els 40 cm d’alçada. La seva rel és feble; la lleteresa de camp sol aguantar només un any.

Les fulles són lanceolades estretes, d’uns 25 x 3 mm, de marges paral·lels i punta aguda. Les fulles de les branques estèrils solen ser més estretes encara. La tija principal acaba en una umbel·la d’uns pocs radis fins, allargassats i al seu torn ramificats. La forma d’umbel·la és però poc aparent, perquè de les axil·les de les fulles immediatament per sota neixen igualment radis florals. Les bràctees florals són ovato-triangulars, amples, en contrast amb les fulles caulinars estretes. Quan la inflorescència ha acabat el desenvolupament, les bràctees no cobreixen les tiges florals que queden visibles. Les flors tenen apèndixs cornuts de banyes estretes i un ovari amb els tres lòbuls molt ben definits. Manté la florida fins ben entrada la tardor.

La lleteresa de camp és una planta típica dels secans on es conreen ametllers o vinyes, i també dels replans amb un pam de gruix de terra com a mínim, de l’àrea del Montcau.

[fotos Jordi Badia]