Lleteresa de fulla estreta

Euphorbia cyparissias

La lleteresa de fulla estreta (Euphorbia cyparissias) és una de les espècies de lleteresa que més fàcilment es reconeix per les seves fulles linears, més denses a les tiges estèrils.

És una herba perenne que arriba com a màxim als 50 cm d’alçada. Les fulles són sèssils amb un limbe d’uns 30 mm de longitud per 3 mm d’amplada, de costats paral·lels i, degut a l’estretor, ocupat en bona part pel nervi medial blanc. Les fulles de les tiges fèrtils i principals tenen les fulles més grans, més espaiades i d’un verd més esgrogueït que les de les ramificacions estèrils.

A la part alta de les tiges principals surten, de l’axil·la de les fulles, peduncles que porten ciatis de flors. Aquests peduncles es fan progressivament més abundosos fins a esdevenir una umbel·la de ciatis a l’extrem de la tija, a la vegada que les fulles passen a ser bràctees d’aquesta umbel·la. El ciatis tenen a la base un parell de bràctees amples de color groguenc o rogenc -no les confongueu amb les bràctees de la umbel·la!-, 4 glàndules en forma de mitja lluna amb puntes poc marcades i una càpsula esfèrica amb dos estigmes. A mesura que madura, la superfície de la càpsula es fa granulosa.

La lleteresa de fulla estreta és una herba dels prats de muntanya mitjana. Es troba ben distribuïda a la part nord i nord-est de la comarca de Bages i s’endinsa al Pla seguint els terrenys sorrencs de les valls de rius i rieres.

[fotos Jordi Badia]