Lleteresa verrucosa

Euphorbia flavicoma subsp. flavicoma

La lleteresa verrucosa (Euphorbia flavicoma subsp. flavicoma) és una mata d’uns 30 cm d’alçada que no amaga pas la seva pertinença al gènere de les lletereses. D’una soca una mica llenyosa surten tiges simples i esveltes, d’1,5 mm de diàmetre, sovint rogenques, que deixen anar làtex blanc quan es trenquen. Al seu voltant es disposen les fulles esparses , sèssils, amb el limbe el·líptic de 15×5 mm, el nervi central blanc i el marge denticulat.

Al capdamunt de les tiges es forma una umbel·la de 4-6 radis realçats per bràctees semblants a les fulles. Aquesta umbel·la porta ciatis, el model d’inflorescència característic de les lletereses. Les flors tenen un parell de trets particulars de l’espècie que ajuden a identificar-la: les 4 glàndules de forma el·líptica o de ronyó i, sobretot, la superfície de la càpsula coberta de berrugues rodones, fet al qual es refereix el seu nom en català.

Floreix a partir del mes d’abril.

La lleteresa verrucosa viu sobretot a les comunitats de transició entre la brolla de romaní i els prats secs. A la comarca de Bages és una planta comuna.

[fotos Jordi Badia]