Lli campanulat

Linum campanulatum

El lli campanulat (Linum campanulatum) és una petita mata perenne de base llenyosa i tiges herbàcies que, al mes de juny, embelleix amb flors radiades de 5 grans pètals grocs uns pocs prats afortunats.

Les fulles es disposen esparses, són sèssils, planes i estretes de 20-30 x 3-10 mm, atenuades a la base de manera que prenen forma espatulada i amb només el nervi central ben ressaltat. Aquestes fulles tenen dues petites glàndules a la base. No cridaria gens l’atenció el lli campanulat, si no fos per les flors. Les flors tenen la morfologia característica dels llins amb la particularitat que els seus pètals són grans d’uns 3 cm, de color groc viu i soldats lleugerament per la base. De la unió dels pètals en resulta una corol·la en campana, d’aquí el seu adjectiu específic. El port de la planta és nan, amb flors desproporcionadament grans per la mida de la part vegetativa, semblant al de moltes plantes alpines.

El lli campanulat viu als prats calcícoles de les pinedes esclarissades, en àrees de muntanya mitjana submediterrània. Les seves poblacions més importants de Catalunya es troben al Prepirineu calcari, principalment a la comarca del Pallars Jussà. Per aquest costat oest arriba al Bages, on es localitza a les serres de Castelltallat i de Castellfollit del Boix.

[fotos Jordi Badia]