Lligabosc japonès

Lonicera japonica

El lligabosc japonès (Lonicera japonica) és un arbust de branques febles, lianoide, que sol fer masses luxuriants per superen els 2 metres d’alçada. Com el seu nom indica, és una espècie originària del Japó. Es planta molt sovint als jardins d’arreu d’Europa pel seu valor ornamental, tant en estat vegetatiu com florida, sobretot per embellir tanques. Com a d’altres comarques catalanes, actualment el lligabosc japonès es troba també naturalitzat als boscos de ribera i a les bardisses humides del Pla de Bages.

El lligabosc japonès té el mateix port que els lligaboscos autòctons (L.implexa, L.etrusca), però a major escala. Les tiges joves són rogenques i pubescents. Les fulles tenen un pecíol d’1 cm com a màxim i un limbe ovat d’aproximadament 5×2 cm, marge enter i punta aguda. Quasi sempre porten uns quant pèls a la superfície o cilis al marge. Malgrat ser lleugerament coriàcies i el seu verd ufanós, aquestes fulles són semicaducifòlies. Es disposen per parelles perfectament oposades. A l’axil·la de les fulles neix un peduncle floral curt que porta un parell de fulles més petites o bràctees i el parell corresponent de flors. Les flors tenen una corol·la tubulosa, hirsuta a la cara exterior, d’un blanc esgrogueït, llargues d’uns 3-5 cm i obertes en dos llavis desiguals, el superior més ample i acabat en 3 o 4 lòbuls, l’inferior en un de sol. De l’interior del tub sobresurten els estams i el pistil. Aquestes flors són abundoses i sobretot molt oloroses; el seu és un perfum dolç i intens, impossible d’ignorar.

Una llarga tanca de lligabosc japonès periòdicament esporgat delimita el perímetre de l’extens aparcament de l’hipermercat Carrefour a la zona comercial dels Trullols, a Manresa. A la població veïna de Sant Joan de Vilatorrada -per esmentar també un lloc on el lligabosc japonès està naturalitzat-, fa vida lliure al torrent de Les Torres.

[fotos Jordi Badia]