Lobonyx aeneus

Lobonyx aeneus

Lobonyx aeneus és un petit escarabat florícola, de la petita família Prionoceridae. Té el cos allargat, d’uns 5 mm, íntegrament de color verd metal·litzat amb reflexos de coure o bronze. Els èlitres, relativament tous, es caracteritzen pels pèls disposats a intervals regulars fent rengles. Els ulls que sobresurten als laterals del cap són negres, grossos i en forma de ronyó.

Les larves de Lobonyx aeneus viuen a la fusta en descomposició d’alzines i roures. Els adults s’alimenten de pol·len. Els escarabats adults es veuen en poblacions nombroses als mesos de maig i juny damunt de les flors d’estepa (Cistus sp.) que amb els seus múltiples estams produeixen una gran quantitat de pol·len del seu gust.

Lobonyx aeneus pot ser molt abundós a les parcel·les de brolla d’estepa blanca (Cistus albidus) entre l’alzinar dominant als parcs naturals de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac, però només s’hi deixa veure en temps de flors. Les imatges mostren els adults de Lobonyx aeneus sobre flors d’estepa blanca.

[fotos Jordi Badia]