Mahònia

Mahonia x decumbens

La mahònia (Mahonia x decumbens) és un arbust gran d’origen híbrid de jardineria, més sovint citat amb el nom de Mahonia aquifolium (= Berberis aquifolium), una de les espècies nord-americanes que és al seu origen. Té unes característiques fulles perennes, compostes imparipinnades poc regulars, amb els folíols coriacis, lluents i amb el marge espinós com les fulles del grèvol, d’on prové l’adjectiu específic aquifolium. A l’hivern sol prendre un matís rogenc. A la primavera fa raïms d’abundoses flors de simetria pentàmera amb els pètals groc clar que, a la tardor, esdevindran baies blau fosc.

La mahònia és un arbust originari dels boscos de la costa oest d’Amèrica del nord que s’utilitza en jardineria. Els ocells mengen els fruits i dispersen les llavors, amb la conseqüència que es troben peus de mahònia naturalitzats als boscos frescals i a les bardisses de torrenteres no gaire allunyats de zones habitades. L’hem vist prop de Les Brucardes (Sant Fruitós de Bages) i al torrent Fondo (Sant Joan de Vilatorrada). No és una espècie a la qual es pressuposi capacitat invasora.

La mahònia pertany a la família berberidàcies, com el coralet (Berberis vulgaris), un arbust abundós a la comarca del Maestrat (Terol). Com el coralet, la mahònia sembla susceptible de ser parasitada com a hoste secundari pel fong de l’ordre uredinals Puccinia graminis, el causant del rovell del blat, una fitopatologia que afecta als cereals com a hostes primaris. La presència d’arbustos del gènere Berberis permetria a Puccinia graminis tancar el cicle vital.

[foto Jordi Badia]