Matajaia, niella de rec

Epilobium hirsutum

La matajaia, niella de rec o epilobi hirsut (Epilobium hirsutum) és una herba robusta de la vora de les rieres. Pertany a la família de les onagràcies, totes elles plantes de flors vistoses.
Com fan la majoria de plantes dels sòls inundats, la matajaia s’estén mitjançant rizomes. Tal com indica el seu adjectiu específic, la matajaia és efectivament una planta de tiges i fulles hirsutes. Les fulles són sèssils, lanceolades amb el marge una mica dentat, oposades a la base de la tija però esparses més amunt. Les flors s’agrupen en raïm terminal. Consten d’un calze de 4 sèpals mucronats, la corol·la amb 4 pètals lliures, grans de fins a 2 cm, una mica escotats i d’un bonic color rosa viu, 8 estams i un estil acabat en un gran estigma dividit en 4 lòbuls. La flor sembla estar portada per un llarg peduncle quadrangular; en realitat però és l’ovari allargat que, al madurar, esdevindrà una càpsula. La càpsula ja madura i seca s’obrirà per l’extrem distal en 4 valves que es cargolaran enrera per alliberar una munió de menudes llavors plomoses. La tradició atribueix propietats medicinals a la matajaia.

No tan comú a les vores de les rieres del Bages com la matajaia o epilobi hirsut és el seu parent proper, l’epilobi parviflor (Epilobium parviflorum), de pètals més petits i fulles ovades.

[fotos Jordi Badia]