Medusa d’aigua dolça

Craspedacusta sowerbii

La medusa d’aigua dolça Craspedacusta sowerbii (= C.sowerbyi) ha estat detectada l’agost del 2015 per primera vegada a la comarca de Bages, en concret a la riera de Mura o de sant Esteve, per Marta Doncel. Es creu que Craspedacusta sowerbii es originària de Xina, de la zona del riu Iangtsé, però s’ha escampat per les aigües dolces de moltes regions fins esdevenir cosmopolita, ajudada pel seu ús en aquaris.

Té la típica forma de medusa amb una ombrel·la poc acampanada, gelatinosa i translúcida d’1,5 o 2 cm de diàmetre amb múltiples tentacles al marge i un manubri central curt, com el batall d’una campana. Alguns dels tentacles són llargs per al moviment, mentre que la majoria són curts i armats de cnidocits, les cèl·lules que disparen els nematocists que, com arpons plens de líquid urticant, es claven a les possibles preses que abracen. Aquests tentacles arrosseguen els petits crustacis que capturen a la boca-estómac que s’obre a l’extrem del manubri i que també funciona en sentit invers per evacuar les restes. Del manubri surten 4 canals, visibles al ser més opacs, que ressegueixen l’ombrel·la. En estat fèrtil es veuen també 4 òrgans sexuals blancs i opacs, disposats en simetria radiada i lligats a aquests canals.

El cicle vital de Craspedacusta sowerbii inclou la forma pòlip –asexual i fix- i la forma medusa –sexual i mòbil. El pòlip desenvolupa colònies fixades a la vegetació aquàtica que, a més de créixer asexualment, alliberen dos tipus de brots, uns anomenats frústules que al fixar-se de nou a un substrat donaran lloc a un nou pòlip, i els que esdevenen meduses. Les meduses es reprodueixen sexualment, hi ha sexes separats. Els gàmetes femenins o òvuls alliberats per la medusa femella i fecundats amb els gàmetes del mascle donaran lloc a una plànula que es fixarà a un suport per desenvolupar un nou pòlip. Habitualment les poblacions d’aquesta medusa són d’individus tots mascles o tots femella, d’on es dedueix que deu dominar la reproducció asexual, també possible en la forma medusa.

Craspedacusta sowerbii viu en aigües dolces estancades o amb poc corrent. Sol fer explosions de població després d’episodis de calor, com l’onada de calor del juliol del 2015, i passar després temps abans no es torni a detectar. A la riera de Mura aquesta medusa deu ser un aliment apreciat per la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) que hi manté també poblacions.

Craspedacusta sowerbii és la primera espècie de medusa descoberta en aigües naturals a la comarca de Bages on, fins ara, el phyllum Cnidaria es coneixia només en forma de pòlip, bé el gènere vivent Hydra en basses i estanys o bé els fòssils d’espècies formadores de corall de l’Eocè marí.

[fotos Marta Doncel (1ª i 2ª) i Anna Montesinos, Montserrat Porta, Florenci Vallès i Jordi Badia (3ª i 4ª), d’exemplars de la riera de Mura]