Melcoratge tomentós

Mercurialis tomentosa

El melcoratge tomentós (Mecurialis tomentosa) és una mata de la família euforbiàcies, inconfusible pel seu to blanquinós. Tota ella està coberta d’un toment dens i curt que li dóna el color clar i mat, apagat però a la vegada destacat al ser diferent de la resta de plantes. Es ramifica molt des de la base i arriba fins a mig metre d’alçada. Les fulles es disposen oposades, són el·líptiques d’uns 3 cm de longitud i amb el pecíol curtíssim.
Igual com les altres espècies del gènere (M.annua, M.perennis), el melcoratge tomentós és dioic. Els peus masculins -com el de les imatges- tenen les flors en glomèruls portats per un pedicel llarg que neix a l’axil·la de les fulles. Cadascuna de les flors masculines consta de 3 tèpals verds i un feix d’estams de filaments molt prims. En canvi, les flors femenines neixen solitàries, o com a màxim dues, també a l’axil·la de les fulles i amb un peduncle curt. Les flors femenines tenen els 3 tèpals i un ovari amb dos estils que esdevindrà una càpsula en forma de dues esfera fusionades.

Floreix a la primavera.

El melcoratge tomentós es troba sobretot als codolars i sorrals eixuts de les zones d’inundació esporàdica de les rieres. Es distribueix per la península Ibèrica i just entra a França per la costa mediterrània.

[fotos Jordi Badia]