Melgó d’acordions

Medicago orbicularis

El melgó d’acordions (Medicago orbicularis) és una herba anual amb la fesomia característica dels gèneres Medicago i Trifolium per les seves fulles trifoliolades, de la família de les Papilionàcies.  

El melgó d’acordions fa tiges reptants de les quals s’enlairen a poca alçada tiges més aèries. És poc fullós. Les fulles tenen a la base estípules dividides en lacínies fines, el pecíol i 3 folíols petits, els 2 laterals sèssils i el central peciolulat. Aquests folíols són obovats o cuneïformes, amb un dentat barroer només a la meitat distal. A l’axil·la de les fulles poden néixer 1 o 2 flors amb el peduncle tan llarg com la fulla corresponent i la corol·la groga d’uns 4-5 mm. D’aquestes flors es forma el llegum enrotllat en espiral de fins a 1 cm de diàmetre, d’espires planes i llises, com una molla, molt característic d’aquesta espècie. El llegum passa del verd inicial a un to vermellós. El seu interior conté granes d’uns 3 mm en forma d’ametlla marcona, color daurat i superfície rugosa.

El melgó d’acordions és una planta àmpliament distribuïda per les terres mediterrànies i en particular per la comarca de Bages. Viu als fenassars i als marges de camps i camins.

[foto Marta Queralt López Salvans]