





El melilot de flor petita (Melilotus indicus [= M.indica, M.parviflora]) és una herba anual de la família papilionàcies, de flors grogues, petites i agrupades en espigues denses, i fulles trifoliolades que, sobretot a la primavera, es fa veure als prats dels entorns humanitzats. Assoleix uns 50 cm d’alçada.
El melilot de flor petita sembla ser una versió a escala reduïda del melilot oficinal (M.officinalis), una herba perenne de port més alt. Ambdues espècies es diferencien per la mida de les flors: d’uns 2,5 mm al melilot de flor petita i el doble, 5-6 mm, al melilot oficinal. Les flors del melilot de flor petita tenen l’estendard (el pètal superior) més llarg que les ales (els pètals laterals) i que la carena (el pètal inferior) i solen romandre ben tancades, mentre que les del melilot oficinal tenen l’estendard sovint enlairat i més llarg que les ales i que la carena (vegeu la comparació a la foto 6ª). El fruit és un llegum molt curt, també de 2,5 mm, globós i solcat d’arrugues transversals.
Les fulles tenen un pecíol de 10-15 mm i 3 folíols el·líptics, el central peciolulat, de 15-20 mm de longitud per 5-7 mm d’amplada, amb un dentat espaiat a la meitat apical.
El melilot de flor petita es troba als herbassars de les vores de camins i als parcs, preferiblement en indrets humanitzats.
[fotos Jaume Illa (1ª, 2ª i 3ª) i Jordi Badia (4ª, 5ª i 6ª)]