Melilot oficinal

Melilotus officinalis

El melilot oficinal (Melilotus officinalis) és una herba alta de la família papilionàcies. Mesura al voltant d’un metre d’alçada. Les tiges són de color verd intens, com les fulles. Aquestes fulles són trifoliades, amb folíols ovats i de marge dentat. Floreix durant la segona meitat de primavera i la primera d’estiu. Les flors, amb la característica estructura de les flors de les papilionàcies, s’agrupen en raïms llargs que neixen de l’axil·la de les fulles. Les flors mesuren 5-6 mm de longitud i s’orienten en horitzontal o encarades avall. Els pètals són de color groc llimona, el que diferencia a cop d’ull el melilot oficinal del melilot blanc (Melilotus alba) que, com el seu nom indica, té els pètals blancs. El llegum és curt i ovoide, rugós a la superfície i manté penjant a la punta la resta de l’estil.

El melilot oficinal viu a les vores humides de camins i als prats propers a l’aigua, on sovint conviu amb el melilot blanc.

Les flors del melilot oficinal es prenen en infusió, però les propietats medicinals que el seu nom anuncia són poc reconegudes.

[fotos Jordi Badia]