Melilot napolità

Melilotus spicatus (= M.neapolitanus)

El melilot napolità (Melilotus spicatus [= M.neapolitanus, M.neapolitana]) és una herba anual de la família papilionàcies, de poc més d’un pam d’alçada i aspecte similar al dels trèvols. Té les fulles dividides en 3 folíols d’un verd glauc, estrets i amb el marge serrat o més aviat mossegat, però només a la meitat apical. A l’axil·la de les fulles neixen raïms amb forces flors grogues petites, de morfologia típica de les papilionàcies. El llegum és globós, amb una sola grana (foto inferior). El melilot napolità floreix al maig i fructifica al juny.

Viu a les carenes i codines, en prats eixuts i a les clarianes de la brolla, on aprofita la temporada primaveral per completar el seu cicle vital. És molt comú a l’àrea del Montcau, on pot fer bones esteses, sovint acompanyat d’un parell d’herbes anuals més, de la diminuta arenària de codina (Arenaria conimbricensis) i del bengranat (Teucrium botrys). En canvi és molt rar a Montserrat i desconegut a la meitat nord de la comarca de Bages.

S’anomena melilot napolità perquè la seva àrea de distribució abasta la riba nord del Mediterrani, incloent la regió de Nàpols.

[fotos Jordi Badia]