Migradora dels cards

Cynthia cardui (= Vanessa cardui)

La papallona migradora dels cards (Cynthia cardui [= Vanessa cardui]) és un bell nimfàlid de cos pilós i dors de les ales dominat pel color taronja, contrastat amb esquitxos de negre i de blanc. Vanessa cardui és migradora; els adults marxen a passar els mesos més freds al nord d’Àfrica, però, al Bages, al mes de març ja estan de tornada. Pel fet notable de la migració, la migradora dels cards és una de les primeres papallones diürnes de la temporada que es veuen volar entre les flors també primerenques.

A la imatge 1ª, amb les ales obertes, la veiem voleiar entre inflorescències de foixarda (Globularia alypum); a la 3ª i amb les ales tancades posada als capítols d’Inula helenioides.

Les erugues són de color negre amb línies grogues i van equipades amb flocs de pèls. Són polífagues; s’alimenten de fulles de com a mínim diverses espècies de cards (gèneres Cirsium i Carduus de la família Compostes) i d’ortigues.

La papallona dels cards és parenta de la coneguda i més freqüent papallona de la reina (Vanessa atalanta), amb la qual comparteix una morfologia i uns colors d’ales similars.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª i 5ª), Pere Moraleja (4ª) i Marta Queralt López Salvans (6ª)]