Miosotis híspida

Myosotis ramosissima

La miosotis híspida (Myosotis ramosissima [= M.hispida]) ve a ser una versió menuda i de cicle anual de la miosotis (Myosotis arvensis), espècie amb la qual fàcilment es confon.

Myosotis ramosissima és una planta petita, d’un màxim de 20 cm d’alçada, que a la primavera embadaleix per la delicadesa de les seves flors blau cel, si hom es pren la molèstia d’ajupir-ser a mirar-la de prop. La seva pertinença al gènere Myosotis salta a la vista, després s’identifica com a M.ramosissima sobretot per la mida petita de les flors, de 2 mm de diàmetre, mentre que les de M.arvensis atanyen 3-4 mm. A més, M.ramosissima està recoberta de manera més densa per pèls híspids, de color blanc i corbats amunt, sobretot a les tiges i als calzes. Les fulles són oblongues o lanceolades, atenuades a la base o sèssils, toves i de mida decreixent de baix a dalt de la tija. També les fulles porten pèls blancs, sobretot al marge i al revers. Les fulles no solen enfilar-se per la tija més amunt dels 10 cm; a partir d’aquí la tija esdevé una inflorescència en cua d’escorpí que amb el temps s’estira. Els pedicels de les flors són curts.

M.ramosissima completa el seu cicle vital als petits pradells de plantes anuals. Cal acostar-s’hi força per adonar-se de la seva bellesa quan és florida. Fins ara, l’hem trobat només a la meitat est de la comarca de Bages.

[foto Jordi Badia]