Morró, anagall

Anagallis arvensis

El morró o anagall (Anagallis arvensis) és una herba anual petita i vistosa per les seves flors de simetria radiada amb 5 pètals ovats blau intens o bé de color d’aram, ben oberts i lleugerament soldats per la corona central. D’aquest centre emergeix un pom de 5 estams amb els filaments pilosos i les anteres grogues, i un pistil. Per sota, 5 sèpals estrets s’intercalen amb els pètals. Les tiges, de fins a 30 cm, tenen fulles sèssils de limbe oval, oposades per parelles. De l’axil·la de les fulles superiors arrenca un peduncle solitari, llarg i prim que porta la flor.

Fins fa poc, el morró s’englobava a la família primulàcies; actualment un grup d’ex-primulàcies, entre les quals hi ha Anagallis i Lysimachia, es considera família mirsinàcies.

El morró viu a les terres de cultiu, a les gespes dels parcs i als solars buits de les ciutats. És una planta comuna i molt cosmopolita, que floreix durant quasi tot l’any, exceptuant només els mesos més freds. Se’n distingeixen formes subespecífiques. A la comarca de Bages deuen coexistir A.arvensis ssp.caerulea, de corol·la sempre blava constituïda per pètals relativament estrets, i A.arvensis ssp arvensis, de corol·la indistintament blava o vermellosa i pètals més amples, sovint lleugerament superposats.

[fotos Jordi Badia (1ª) i Montserrat Porta (2ª)]