Mosca dels lavabos

Clogmia albipunctata

La mosca dels lavabos o dels wàters o de les comunes (Clogmia albipunctata) mesura uns 4-5 mm d’envergadura, és de color gris fosc i totalment pilosa. Pertany a la família Psychodidae del subordre dels nematòcers, és doncs més propera a un mosquit que no pas a una mosca. En repòs manté molt obertes les seves ales amplament ovades, però acabades en forma aguda. Si s’observen les ales en detall s’hi aprecien dos punts negres a 1/3 del començament, alguns punts blancs a la meitat i, més clarament, una sèrie de punts blancs al marge que justifiquen l’adjectiu específic albipunctata. A mes, les ales tenen a intervals regulars línies fosques longitudinals paral·leles que es corresponen amb les venes. Especialment el marge de les ales i el tòrax són coberts de pilositat llarga, una característica que les apropa a les arnes o microlepidòpters sense ser-ho. Les antenes són llargues i ramificades regularment com la tija d’un equiset.

Tal com el nom popular indica, Clogmia albipunctata és una espècie antropòfila que té predilecció pels lavabos i urinaris, sobretot per aquells que no es netegen ni desinfecten amb gaire freqüència on queden cisternes destapades o aigua amb restes d’orina on les larves es poden desenvolupar. Però no els lavabos bruts no són el seu hàbitat exclusiu; les larves també creixen a les petites acumulacions d’aigua dels forats dels troncs o entre la molsa o bé en matèria orgànica en descomposició, i els adults es veuen també en ambients naturals humits.

Els adults solen passar llargues estones immòbils en una paret. El seu volt és lent i maldestre.

La distribució de la mosca dels lavabos és pràcticament cosmopolita, com la dels humans.

Sota el nom de mosca dels lavabos s’inclouen en realitat moltes espècies de la família Psychodidae, tot i que la més freqüent i de mida més gran; per tant, l’espècie més fàcil d’observar és Clogmia albipunctata, la mosca dels lavabos per excel·lència.

[foto Jordi Badia]