Mosquiter pàl·lid

Phylloscopus bonelli

El mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) és un ocell estival de la família dels sílvids que nia al Bages, on és freqüent.

S’assembla al mosquiter comú (Phylloscopus collybita), que al Bages és una espècie rara o localitzada, però present tot l’any. Tots dos tenen les potes fosques i són poc grocs. Es diferencien morfològicament perquè el mosquiter pàl·lid té el carpó groc, el pit més clar i el bec menys afilat, i no té llista ocular fosca. També es diferencien pel cant.

És un ocell insectívor que viu allà on hi ha arbres, però, com tots els sílvids, no captura insectes al vol. Arriba a les nostres latituds entre el final de març i el final d’abril, i inicia el retorn cap a l’Àfrica subsahariana entre el començament d’agost i mitjan setembre. Cap a mitjan o a la darreria de maig, o potser més tard a les comarques més fredes, inicia el cicle reproductor; normalment pon 5 ous en un niu que situa arran de terra a les clarianes o viaranys del bosc. Aquest niu sovint és força elaborat, cobert i amb un orifici d’entrada lateral. A les nostres latituds mai s’ha observat que faci una segona posta.

[fotos Florenci Vallès]