El murri de la pimpinella (Spialia sertorius) és una papallona diürna petita, de 20-25 mm d’envergadura alar, pilosa i de cos gruixut. Pertany a la família Hesperiidae. S’assembla al capgròs comú (Carcharus alceae), segurament l’espècie d’Hesperiidae més freqüent al Bages i al Moianès, i sobretot al merlet comú (Pyrgus malvoides); no és fàcil discriminar entre les espècies d’Hesperiidae quan s’observen al camp, calen bones fotos i contrastar-les amb guies d’identificació.
El murri de la pimpinella té l’anvers de les ales de color castany fosc amb taques blanques seguint un patró quasi idèntic al de les papallones del gènere Pyrgus. Les fímbries del marge son escades, alternen blanc i marró amb la particularitat de que les fímbries corresponents a la vena V5 de l’ala anterior -és a dir a la posició 5ª començant a comptar des de l’angle basal o a la 3ª començant des de l’àpex de l’ala- són blanques en comptes de fosques com a la resta dels acabaments de les venes, amb la conseqüència que s’observa un tram de marge blanc de llargada doble. El revers de les ales té color general més pàl·lid i amb matís rogenc, i les taques blanques hi són més grans que a l’anvers. El patró de les taques al revers de les ales posteriors és característic del murri de la pimpinella; destaquen 2 taques grans, una a tocar de la costa i una per sota lleugerament menor i de forma vagament trapezoidal amb un angle marcat que assenyala cap a la part postdiscal. Al gènere Pyrgus, l’angle de la mateixa taca està orientat al revés, apuntant a la part basal. Els ulls són molt foscos. Les puntes de les antenes són també més fosques que els pedicels. No hi ha dimorfisme sexual.
Les erugues són negres, amb pèls blancs i dos rengles de taques de color groc ataronjat en posició dorso-lateral. Les erugues s’alimenten de pimpinella (Sanguisorba minor), una herba de la família rosàcies freqüent als prats, o bé de les del gènere proper Potentilla. La imatge mostra un adult sobre una inflorescència de pimpinella.
Les femelles ponen els ous a les inflorescències o bé a l’anvers de les fulles de pimpinella. Els ous tenen la forma esfèrica d’una taronja amb els seus grills, i són de color verd. El murri de la pimpinella fa 2 generacions l’any i hiberna en fase d’eruga. Viu als prats on troba la pimpinella, la seva planta nutrícia.
[foto Pere Moraleja]