Merlet comú

Pyrgus malvoides

El merlet comú (Pyrgus malvoides) és una papallona de la família Hesperiidae, per tant de cos robust i pilós, ulls grossos i mida petita, d’uns 10-12 mm de longitud per 20-24 mm d’envergadura alar, que algú podria prendre per una arna, però que es tracta d’un ropalòcer o papallona diürna. L’observació de les antenes, molt obertes, amb franges curtes blanques i negres i acabades en una maça -no pas plomoses com tenen les papallones nocturnes- esvaeix qualsevol dubte.

El merlet comú té l’anvers de les ales de color castany fosc amb tot de taques blanques, petites i quadrangulars i el marge fimbriat alternant els mateixos tons castany fosc i blanc com un tauler d’escacs. Al revers, el color de fons és un marró molt més clar amb matís verdós i trasllueixen les mateixes taques blanques.

L’eruga s’alimenta amb preferència d’herbes de la família rosàcies, principalment del gènere Potentilla. Té dues generacions per any, amb pics poblacionals d’adults a finals d’abril i a finals de juliol. Passa l’hivern aturat en fase de crisàlide. Els adults –com el de la imatge 1ª sobre un fang salat- es veuen sovint als bassals soms buscant aigua o sals.

Hi ha d’altres espècies del gènere Pyrgus presents a Catalunya, anomenades genèricament merlets i molt semblants entre elles, sovint indistingibles a la natura.

[fotos Jordi Badia identificada per Ángel Blázquez per Biodiversidad Virtual (1ª) i Esteve Roig (2ª)]