Mycena pura

Mycena pura

Mycena pura és un bolet fràgil, amb un barret de 4-6 cm de diàmetre inicialment campanulat i després pla però mantenint un umbó o mamelló central. És de color lila variable que ocasionalment pot tirar més o menys cap al blanc, el rosat o el groc i, a més, és higròfan, és a dir que absorbeix humitat ambiental i la seva carn esdevé llavors translúcida. En aquest estat més humit, el marge del barret es veu estriat perquè en part es transparenten les làmines de sota. Les làmines són separades, ventrudes, escotades i de color més clar que la cara superior del barret. El peu és comparativament llarg, del color del barret, cilíndric de diàmetre molt lleugerament més ample a baix que a dalt, amb estries longitudinals i trencadís.

Mycena pura és un bolet habitual i abundós a les pinedes de pi blanc del Bages. També creix a d’altres tipus de bosc i a major altitud.

Mycena pura és un bolet tòxic que cal evitar a la cistella. Força semblant a Mycena pura és Laccaria amethystina, comestible, de color lila més intens i concolor, amb làmines més separades i de color intens.

[fotos Jordi Badia]