Mythimna ferrago

Mythimna ferrago

Mythimna ferrago és una papallona nocturna de la família Noctuidae, de color marró apagat i discret, amb ben pocs distintius a la coloració de les ales.

En repòs sol plegar molt les ales, de manera que les ales anteriors es superposen en part i tapen completament les ales posteriors. Al centre de les ales anteriors hi ha un petit ocel blanc, sovint allargat cap al lateral extern en forma de ^. Les ales anteriors tenen a més marques de color castany o caoba, més fosques que el marró de fons. De mida major a menor, aquestes marques de color castany són un parell de guionets a l’àrea discal més amunt que la taca blanca, dues sèries de punts, una en posició submarginal per sota de la taca blanca i l’altra marginal, i finalment un puntejat fi i dispers. Les ales posteriors són d’un gris marronós, amb la vora de color palla més clar que el marró de les ales anteriors. El cos és gruixut i pilós sobretot al tòrax.

L’eruga és d’un marró clar similar al de les ales anteriors de l’imago, amb línies longitudinals blanques i marró fosc i, als seus estadis finals de desenvolupament, punts marró fosc en disposició regular a cada segment. L’eruga és polífaga, s’alimenta de gramínies i d’altres herbes dels prats i les gespes.

[foto Jordi Badia]