Noctua pronuba

Noctua pronuba

Noctua pronuba és una papallona nocturna precisament del gènere que dóna nom a la família dels Noctúids (= Noctuidae), de la qual se’n coneixen unes 35.000 espècies segons les darreres estimacions (2020).

Com la immensa majoria de Noctúids, Noctua pronuba és una papallona de tons foscos i apagats que vola de nit. Mesura uns 5 cm, el seu cos és rodanxó i, en repòs, adopta forma triangular amb les ales anteriors cobrint completament les posteriors. Les ales anteriors tenen tons gris i marró combinats de manera poc constant, amb una taca rodona clara al centre de l’ala emmarcada entre dues taques fosques, tot plegat però poc definit. Les ales posteriors són grogues amb el marge marró, aquestes sí ben contrastades i característiques, però habitualment queden amagades. Noctua pronuba és atreta per la llum, d’aquí que sigui freqüent veure-la als llocs habitats en entorn natural.

L’eruga –a la imatge 1ª- és gran, d’uns 5 cm al completar el creixement, de color clar entre groc llimona i gris i amb una característica línia discontínua al lateral que abasta els dos terços posteriors del cos. El cap és rodó, de diàmetre inferior al del cos i de color marró lluent.
L’eruga s’alimenta de moltes plantes diferents, el que li permet ser una papallona nocturna comuna que es troba arreu. Aquesta eruga és una espècie amb èxit, en una família també amb molt èxit; tota una campiona!

[fotos Montserrat Porta (1ª, 2ª y 3ª) y Jordi Badia (4ª)]