Odontites recordonii

Odontites recordonii

Odontites recordonii és una planta anual d’un o dos pams d’alçada, molt rara a la comarca de Bages, que surt a les brolles als mesos de setembre i octubre. Actualment s’inclou a la família Orobancàcies, la dels frares (Orobanche sp.), però fins fa uns anys es classificava a les Escrofulariàcies, abans del desmembrament d’aquesta família botànica. Odontites recordonii s’assembla a la molt més comuna fonollada groga (Odontites luteus), però se’n diferencia pel seu port menor i per les seves flors de corol·la rosada, no pas groga.

Odontites recordonii fa tiges esveltes, parcialment llenyoses, ramificades a uns dos terços d’alçada en branques divergents, i de color entre porpra i grisenc per l’existència de pilositat curta. Les fulles són petites, sèssils, linears o estretament lanceolades d’uns 8-12 mm de longitud per 1-2 mm d’amplada a la base, lleugerament crasses i còncaves. Les fulles tenen també el color verd grisenc degut a la pilositat, amb matís porpra a la punta i als marges. Aquestes fulles es disposen tetràstiques, és a dir en parells de fulles oposades, situats a intervals constants de la tija i creuats amb els parells de fulles immediats per sobre i per sota. Les flors surten solitàries a l’axil·la de les fulles dels branquillons més alts. Les flors tenen el peduncle curt, el calze esfèric, obert al terç superior en 5 dents i del mateix color indefinit verd-porpra-grisenc que les fulles, la corol·la simpètala, de color rosat i bilabiada amb el llavi superior truncat i més llarg i ample que l’inferior en el qual es distingeixen 3 lòbuls, 4 estams amb anteres porpres que sobresurten del tub de la corol·la i un estil llarg i fi al centre. El fruit serà una càpsula que quedarà englobada dins del calze i que conservarà l’estil.

Odontites recordonii és una planta rara de la meitat oriental de la península ibèrica, que a Catalunya es troba a comarques tarragonines i lleidatanes. No consta a l’obra Ensayo Fitotopográfico de Bages, la flora de la comarca de Bages de Pius Font i Quer publicada l’any 1914. A.M. Hernàndez Cardona reporta l’any 2002 haver-la observat al torrent del Cellerot, prop de coll d’Estenalles (Mura). Nosaltres l’hem trobat el 2024 a la serra de cal Torre (Castellfollit del Boix), d’on provenen les imatges.

Cal anar amb compte amb la bibliografia i les citacions antigues perquè fins fa uns pocs anys O.kaliformis i O.recordonii eren tinguts per sinònims, sent O.kaliformis el nom més habitual. La revisió del gènere Odontites per Flora Ibérica ha restringit el nom d’O.kaliformis a la planta que té les flors amb els estams inserts al tub de la corol·la, endèmica d’algunes localitats del País Valencià, mentre que el nom d’O.recordonii s’aplica actualment a la planta de flors amb estams exserts i de distribució més extensa per la meitat oriental de la península ibèrica.

[fotos Jordi Badia]