Onnia tomentosa

Onnia tomentosa

Onnia tomentosa (= Inonotus tomentosus) és un bolet de soca gros i dur que sol trobar-se a la soca, ran de terra i fermament adherit a la fusta, d’arbres de la família de les Pinàcies.

La forma d’Onnia tomentosa és la d’un bolet irregular, d’uns 10 cm de diàmetre com a màxim, sense distinció clara entre el barret i el peu. Per damunt té una superfície vellutada de color canyella o de color rovell, mentre que la cara inferior és més clara, a vegades grisenca, i està coberta de porus petits, de 0,5-1,0 mm de diàmetre i forma poligonal irregular. Els exemplars joves, com el de les fotos 1ª i 3ª, exsuden gotes de líquid groc o rogenc.

Onnia tomentosa ataca arbres vius. Els avets i les pícees són les seves víctimes preferides, però parasita també pins. La presència del fong no es limita a l’arrel per on emergeix el cos fructífer, sinó que ocupa el tronc principal degradant la fusta, amb conseqüències molt perjudicials per la salut de l’arbre. És més freqüent a comarques més al nord i de major altitud que a les de Bages i Moianès.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]