Orquis maculat

Dactylorhiza maculata ssp.meyeri (= D.fuchsii)

Dactylorhiza maculata ssp.meyeri (= D.fuchsii) és una orquídia, coneguda també amb el neologisme d’orquis maculat, pròpia dels prats montans humits i que arriba al Bages. L’etimologia del nom de gènere, Dactylo significa dit i rhiza arrel, indica el caràcter del seu parell de tubercles digitats o palmats que diferencia Dactylorhiza del gènere Orchis, els tubercles del qual són enters i arrodonits. L’adjectiu específic maculata es refereix a les taques brunes que esquitxen les fulles.

El nombre de taques a les fulles varia segons els individus. Les fulles lanceolades comencen a la base amb una mida de 5-10 x 2-4 cm, però es redueixen ben aviat a mesura que s’enfilen per la tija. La tija, enrogida a la meitat superior, fa normalment 30-40 cm, tot i que pot créixer molt més en terrenys ideals. Porta una inflorescència en forma de fus, densa, integrada per moltes flors rosades disposades amb els peduncles en horitzontal i les corol·les obertes en vertical. Les flors tenen un esperó gruixut, de 5-10 mm de longitud, i un label dividit en 3 lòbuls de mida semblant. Precisament aquesta mida gran i la forma triangular del lòbul central del label permet distingir Dactylorhiza maculata ssp.meyeri, de distribució montana, de D.maculata ssp.maculata amb lòbul central petitó i més pròpia del Pirineu axial. El label rosat té pintades unes línies de rosa més intens o porpra, les anomenades marques de nèctar, que condueixen als himenòpters pol·linitzadors.

Dactylorhiza maculata ssp.meyeri floreix de maig a agost.

A la comarca de Bages és poc comuna, llevat del seu extrem nord-est, al municipi de l’Estany. Es troba també, tot i que ja més rara, a la resta de la subcomarca del Moianès, al Pla de Bages i als racons ombrívols dels massissos de conglomerat de Sant Llorenç del Munt i de Montserrat. La presència d’orquis maculat al Bages és una feliç irradiació des del nord d’una planta d’ambient general més humit i frescal.

[fotos Jordi Badia]