Orval

Hypericum androsaemum

L’orval (Hypericum androsaemum) és una herba perenne, parenta del pericó (H.perforatum), exclusiva de les clarianes dels boscos frescals i humits. Destaca per les fulles oposades, de contorn amplament ovat, sèssils i orientades en un sol pla. Aquestes fulles prenen sovint un matís granatós, elegant, que s’accentuarà a les fulles que restin a l’hivern. Les flors s’assemblen a les del pericó, amb 5 sèpals amples i de mida desigual, 5 pètals grocs sense els puntets negres que tindrien els del pericó i nombrosos estams en feixos. El fruit és una baia ben rodona que passa del verd al roig, i finalment al negre. Les fotos mostren el cicle vital de l’orval, d’hivern a estiu.

El Bages en conjunt és una comarca massa calorosa i secanera per l’orval, una herba de bosc tendra i amb fulles amples, tot i així es troba com a mínim a altituds mitjanes a Montserrat i, més esporàdicament, en punts del PN. de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Les infusions de flors d’orval s’han utilitzat amb presumptes propietats medicinals, tal com les del pericó. Degut a les virtuts medicinals indefinides, un dels noms castellans amb els que es coneix aquesta planta és el de “sanalotodo”.

[fotos Jordi Badia]