Otiorhynchus cribicollis és un coleòpter de la família curculiònids, de 6-8 mm de longitud, color uniforme castany fosc amb matís granat i trompa curta. Vist per damunt, el cos té la forma de dos ovals articulats, el menor constituït pel cap i el pronot i el major pels èlitres soldats. La superfície del cap és llisa; en canvi, el pronot i els èlitres porten ambdós un puntejat i pèls rossos esparsos, per sobre del pronot punts i pèls semblen distribuïts a l’atzar i per sobre dels èlitres formen línies longitudinals. També tenen pèls rossos les potes i les antenes.
Otiorhynchus cribicollis no vola. En cas de problemes, es deixarà caure de la branca, es farà passar per mort i, quan pugui, s’amagarà sota terra. Els adults d’Otiorhynchus cribicollis s’alimenten de fulles i escorces joves d’oliveres, troanes i altres arbustos de la família oleàcies. Són molt característiques les retallades semicirculars de 3-20 mm de diàmetre que deixa al marge de les fulles. Otiorhynchus cribicollis surt a menjar de nit, mentre que de dia s’amaga al sòl, de manera que és difícil de veure’l treballar. Otiorhynchus cribicollis pot ser un problema pels planters i per les oliveres joves. Es combat mitjançant trampes al tronc que impedeixin a l’escarabat enfilar-se a l’arbre o arbust. La foto 2ª mostra la fulla d’una troana amb el marge menjat per Otiorhynchus cribicollis.
La reproducció és sobretot, si no de manera exclusiva, mitjançant femelles partenogenètiques. Otiorhynchus cribicollis pon els ous a terra, dels quals naixeran les larves. Aquestes larves són cucs blancs i tous que s’alimenten d’arrels d’herbes. Després de 10 estadis larvals i de la fase de pupa, arriben a l’estiu a la fase adulta.
El gènere Otiorhynchus, dividit en nombrosos subgèneres, abasta unes 1500 espècies. És evident que cal ser un expert molt expert en aquest gènere per aclarir-s’hi. Esperem haver encertat en la identificació de l’exemplar de la fotografia, que cal prendre amb reserves. Otiorhynchus exemplifica la prodigiosa diversitat dels coleòpters, l’ordre d’éssers vius més extens que ha generat l’evolució de la vida.
[fotos Jordi Badia]