Pa de cucut

Oxalis corniculata subsp. corniculata (= O. corniculata)

El pa de cucut (Oxalis corniculata subsp. corniculata [= O. corniculata] és una herba de port reptant, perenne, pròpia de terrenys ruderals o urbanitzats que sovint es troba a les escletxes que deixen els paviments.

És una planta baixa però que pot recobrir superfícies perquè les tiges esdevenen estolons que tornen a arrelar. D’aquests estolons surten les característiques fulles trifoliades del gènere Oxalis, amb pecíol llarg i folíols en forma de cor invertit del voltant d’1 cm de diàmetre. Aquestes fulles tenen color verd fosc tenyit de porpra. Les parts verdes –tiges, fulles, peduncles florals i sèpals- tenen pèls curts.
Pot florir durant tot l’any. A l’axil·la d’algunes fulles neixen inflorescències de 2-6 flors amb peduncles llargs, fins i pilosos. Les flors són de simetria radiada amb 5 sèpals aguts, 5 pètals grocs lliures -compte, les flors de la fotografia n’han perdut un!- a vegades amb l’ungla carbassa, 10 estams si no en falta cap i un sol ovari. El fruit és una càpsula allargada i erecta, semblant a un llegum o a una banya, d’aquí l’adjectiu específic corniculata. Quan la càpsula és seca i madura, explota dispersant les petites llavors.

Un taxó semblant i proper és Oxalis corniculata subsp. stricta (= O. stricta), que es coneix amb el mateix nom de pa de cucut. O. corniculata subsp. stricta és una altra espècie o subespècie naturalitzada recentment, més pròpia d’horts. Es diferencia pel seu port més gran, perquè les tiges són aèries sense formar estolons que arrelin de nou i pel seu verd més clar.

[foto Jordi Badia]