Palomina mamelluda

Macrolepiota mastoidea

La palomina mamelluda (Macrolepiota mastoidea [= Lepiota umbonata]) és un bolet esvelt que recorda molt a l’apagallums o paloma (Macrolepiota procera), del qual es diferencia per la mida menor, 10-15 cm de diàmetre del barret ben estès.
La palomina mamelluda té color general blanc amb restes del vel marró fosc al barret i un reticle molt fi del mateix color al peu. Aquest peu és alt i prim, cilíndric, d’un màxim de 20 cm d’alçada. Porta un anell situat molt amunt, de color blanc a la cara interior enfrontada a les làmines –la que mostra la fotografia al quedar enrotllat cap avall- i marró a la cara exterior. El barret és inicialment cònic, però s’obre fins a quedar pla exceptuant el mamelló central, molt marcat i que identifica l’espècie. El vel marró fosc s’esquinça en una gradació que va del centre, on es manté intacte com una cutícula, al volt, on queda reduït a petites cel·les quadrades i on domina el color blanc. Per sota, el barret té làmines blanques, fines i molt denses.
La palomina mamelluda viu als prats i a les clarianes de bosc amb herba.
La palomina mamelluda és comestible si es rebutja el peu massa fibrós, com la paloma, però sense la mateixa tradició.

El gènere Macrolepiota és extens. Molt semblant a la palomina mamelluda és Macrolepiota excoriata, igualment comestible, amb el peu i la cutícula més clars i el mamelló central no tan destacat. En canvi, Macrolepiota venenata és, com el seu nom indica, molt tòxica; es reconeix per ser menys esvelta, pels flocs llanosos al volt del barret i perquè el peu es tenyeix de color d’argila si es rasca. També són molt tòxiques algunes de les espècies del gènere Lepiota, de mida menor.

[foto Jordi Badia]