Panigroc

Anacyclus clavatus

El panigroc (Anacyclus clavatus) es una planta de la família compostes, anual de primavera, que fa típiques margarides de flors ligulades blanques a l’exterior i flors tubuloses de color groc al botó central. Creix en llocs ruderals i vores de camins. Els capítols del panigroc, portats per tiges relativament gruixudes, arriben a mesurar fins a 5 cm de diàmetre i les lígules fins a 5 mm d’amplada. El receptacle pla de les margarides del panigroc les diferencia de les de la camamilla (Matricaria recutita) i de la camamilla borda (Anthemis arvensis).

Les margarides del panigroc desperten al matí amb les lígules avall, tocant al peduncle, i s’obren progressivament fins a quedar ben esteses a ple dia. Queda clar doncs que la margarida -un tipus d’inflorescència en capítol- del panigroc no només morfològicament per la seva simetria radiada i els seus colors té l’aspecte vistós d’una flor per atraure insectes, sinó també que, funcionalment, les seves lígules tenen els moviments d’obrir-se i tancar-se dels pètals d’una sola flor.

Al madurar les flors, el receptacle s’engruixeix com una maça.

Les tiges lleugerament ajagudes i les fulles molt dividides, ambdues poc o molt piloses, són d’un verd blavís o grisenc.

[fotos Jordi Badia]