El paxil de peu negre (Paxillus atrotomentosus [= Tapinella atrotomentosa]) és un bolet de bona mida que, a primer cop d’ull, sol provocar un esglai al boletaire ja que el barret de color de cafè amb llet, vellutat, arrodonit i amb la vora involuta, s’assembla molt al de l’apreciat cep (Boletus edulis). Però a l’arrancar-lo ve la decepció. Per sota és igualment blanc, però en comptes de porus com el cep, el paxil de peu negre té làmines una mica ramificades i decurrents. A més, el peu és excèntric i de color marró fosc fins que, sobtadament, canvia a blanc allà on arriben les làmines. No es considera comestible pel seu gust amargant.
El paxil de peu negre surt a les soques de pi tallades, sovint en grupet. És propi de les pinedes humides i avetoses. A la comarca del Bages, se’l pot trobar a les pinedes de pi roig de l’àrea del Moianès.
Més comú al Bages que el paxil de peu negre deu ser el seu congènere Paxillus panuoides, més petit i sense peu, amb el barret en forma de conquilla, directament adherit a la soca.
[foto Jordi Badia]