Pedrosa, roseta

Centranthus calcitrapae

La pedrosa o roseta (Centranthus calcitrapae) és una herba anual de la família Valeraniàcies que surt a la primavera als prats pedregosos amb sòl escàs.

La pedrosa pertany al mateix gènere que l’herba de sant Jordi (Centranthus ruber), però si l’herba de sant Jordi és alta, gran i perenne, la roseta és petita, de 20-30 cm i anual. La pedrosa té les fulles oposades per parelles i de limbe canviant, les basals amples i enteres però a mesura que pugen per la tija es fan estretes i més i més lobulades fins acabar pinnatífides les més altes, amb lòbuls laterals estrets i un lòbul terminal més ample. La pedrosa destaca per la seva inflorescència cimosa, com un pom menut de flors delicades. Les flors tenen una corol·la simpètala de color rosat que s’obre en 5 lòbuls o pètals arrodonits i desiguals, 2 dirigits amunt i 3 avall, creixents de dalt a baix. El fruit sec porta un vil·là plomós que correspon al desenvolupament del calze, com si fos una pilota de bàdmington.

La pedrosa està àmpliament distribuïda per la comarca de Bages. Malgrat la bona distribució i tenir una floració atractiva, la pedrosa és una planta poc coneguda perquè és una herba menuda que es deixa veure només durant unes poques setmanes a l’any, perquè les seves poblacions varien d’un any a l’altre i perquè no té usos tradicionals.

[fotos Jordi Badia]