Peixet de plata

Ctenolepisma cf.ciliata

Ctenolepisma cf.lineata és un insecte primitiu de l’ordre Zygentoma, dels que s’anomenen conjuntament en català peixets de plata o lepismes, tot i que aquest nom popular s’aplica més pròpiament a l’espècie Lepisma saccharina.

L’ordre Zygentoma s’havia dit durant anys ordre Tysanura o dels tisanurs, però al separar-ne part dels seus components es va canviar de nom per evitar malentesos. Els Zygentoma són insectes àpters de cos pla i afuat com un peixet de 10 a 15 mm de longitud, amb segments poc diferents entre ells, els 3 toràcics que porten cadascun un parell de potes més grans que els 10 abdominals, un parell d’antenes llargues i fines al cap petit i 3 cercs igualment llargs i fins a l’extrem abdominal, en realitat el paracerc central més llarg i 2 cercs laterals. Algunes espècies de peixets de plata s’han adaptat a viure als habitatges humans i han esdevingut cosmopolites; d’altres viuen entre la fullaraca.

Ctenolepisma cf.lineata és una espècie autòctona a Catalunya que tant pot trobar-se a dins les cases com a l’exterior. Té un el cos fosc amb 4 línies de punts longitudinals al dors i cilis a la cara ventral i als laterals. No té la brillantor argentada de Lepisma saccharina. Les seves antenes i cercs són particularment llargs i fins. S’alimenta de fusta, paper i matèria orgànica en descomposició. Acostuma a refugiar-se a les clivelles del mobiliari o dels bastiments de fusta o entre llibres i piles de paper vell.

[foto Jordi Badia]