Pela-roques

Tichodroma muraria

El pela-roques (Tichodroma muraria) és un dels ocells més simpàtics, bonics i curiosos que es poden observar al Bages. El cos és de color gris plata i les ales curtes i arrodonides, negres amb taques blanques per damunt i de color vermell a la vora i per sota. El bec és llarg i fi, lleugerament arcat, adaptat a l’alimentació insectívora. Les ungles també són excepcionalment llargues.

El pela-roques literalment camina per les parets, com si la gravetat no anés amb ell, recolzant-se amb les ungles fortes. De tant en tant, probablement per ajudar-se a pujar, desplega sobtadament les ales descobrint un sorprenent plomatge vermell; llavors dóna la sensació de coloració de distracció, tal com farien alguns llangots i papallones. Busca insectes, aranyes o altres invertebrats refugiats a les petites esquerdes i relleixos de la roca.

El pela-roques nia als Pirineus i altres serralades d’Europa i Àsia, sempre a les parets de roca on fa vida, sense assolir mai densitats de població altes. Al Bages, el pela-roques es deixa veure els mesos d’hivern a les parets de Montserrat -on són preses les fotos- i de l’àrea del Montcau.

[fotos Jordi Badia]